top of page
despre

Ținutul Călimanilor

Simbol sigla.png
Roți de brânză maturată - prezentare

Ținutul Călimanilor este o afacere mică, de familie, ce duce mai departe tradiția zonei în producerea brânzeturilor maturate. Pe lângă șvaițer – produs de peste 100 de ani în Țara Dornelor, în mica făbricuță se mai produc, în mod artizanal și în cantități restrânse, alte două tipuri de brânzeturi maturate, ce poartă numele a două vârfuri muntoase din Călimani: Lucaciu și Măieriș. Pentru toate cele trei tipuri de brânzeturi, sunt necesare minim 3 luni de maturare ce urmează o procesare a celui mai bun lapte din zonă. Pentru obținerea unor produse de calitate superioară, este important ca laptele folosit să provină de la vaci care au păscut din flora pășunilor din Ținutul Călimanilor.

În producerea brânzeturilor, folosim ca ingrediente doar lapte, fermenți lactici, cheag și sare.  

La Ținutul Călimanilor, suntem preocupați de sustenabilitatea afacerii și a zonei, drept pentru care alocăm atenție sporită factorilor de mediu, sociali și economici, așa cum puteți citi în secțiunea dedicată a site-ului nostru.

 

despre

Producerea brânzei în zonă

Simbol sigla.png

O scrisoare din anul 2004, trimisă de nepotul primarului orașului Vatra Dornei, Ștefan Forfotă (primar între 1910 și 1917), lui Petru Țăranu, atestă faptul că fiul lui Ștefan Forfotă a fost trimis la școlarizare în Austria, pentru dobândirea de cunoștințe în domeniul creșterii vacilor și al prelucrării laptelui. Acesta a inițiat aducerea de vaci de rasă din Austria, iar, pentru partea de prelucrare, a adus un maistru brânzar din Austria, pe nume Nufer, și un maistru brânzar din Elveția, pe nume Stacher. Aceștia au înființat prima fabrică de brânză din Țara Dornelor și au pus bazele producerii a ceea ce avea să devină, în timp, mult apreciatul șvaițer din Țara Dornelor. Istoric, creșterea animalelor a fost ocupația de bază a oamenilor din zonă.

IMG_0278 1.jpg
bottom of page