top of page

La Ținutul Călimanilor, suntem de părere că pentru o lume sustenabilă este nevoie de luări de poziții și de acțiuni, atât la nivel individual, cât și la nivel de colectiv, atât la nivelul comunităților locale, cât și la nivel guvernamental. Abordăm, astfel, cei trei piloni ai sustenabilității: mediu, social și economic.

Simbol sigla.png

Mediu

Ținutul Călimanilor este recunoscut pentru peisajele sale montane, dominate de pajiștile care te fac să uiți de stresul de zi cu zi și să te lași vrăjit de liniște, de poveștile locului și de floră. Idila rurală a zonei pune natura în centrul tuturor lucrurilor, natură asupra căreia oamenii trebuie doar să aplice o tușă de bucolic.

În conservarea pajiștilor din Ținutul Călimanilor, pășunarea animalelor îndeplinește un rol cheie. Pășunatul previne deteriorarea terenurilor și acoperirea lor treptată cu specii invazive, crescând conținutul de materie organică din sol, făcând posibilă, astfel, dezvoltarea anumitor specii de plante. În plus, pășunatul oferă libertate de mișcare vacilor, crește speranța lor de viață și le îmbunătățește fertilitatea. Pentru producerea șvaițerului, este vital ca vacile să fie hrănite doar prin pășunare și cu fân, în sezonul rece, evitând, așadar, silozul.

Simbol sigla.png

Social

O scrisoare din anul 2004, trimisă de nepotul primarului orașului Vatra Dornei, Ștefan Forfotă (primar între 1910 și 1917), lui Petru Țăranu, atestă faptul că fiul lui Ștefan Forfotă a fost trimis la școlarizare în Austria, pentru dobândirea de cunoștințe în domeniul creșterii vacilor și al prelucrării laptelui. Acesta a inițiat aducerea de vaci de rasă din Austria, iar, pentru partea de prelucrare, a adus un maistru brânzar din Austria, pe nume Nufer, și un maistru brânzar din Elveția, pe nume Stacher. Aceștia au înființat prima fabrică de brânză din Țara Dornelor și au pus bazele producerii a ceea ce avea să devină, în timp, mult apreciatul șvaițer din Țara Dornelor. Istoric, creșterea animalelor a fost ocupația de bază a oamenilor din zonă.

Cristi Țăranu a fost unul dintre inițiatorii unei asociații care avea ca scop unirea eforturilor crescătorilor de vite din zonă și construirea unei fabrici de procesare a laptelui, crescând astfel valoarea produselor și prețul pe care crescătorii îl obțineau pentru lapte. Întrucât, din păcate, inițiativa a fost primită cu oarecare scepticism, iar banii necesari nu au fost strânși, el a ales începerea, la o scară mai mică, a unei afaceri de familie, ce are ca obiect procesarea laptelui și producerea de brânzeturi maturate.

Prin creșterea prețului litrului de lapte pe care îl primesc crescătorii cu 122% față de momentul de start al poveștii noastre, Ținutul Călimanilor încearcă să fie un liant social, stimulând oamenii zonei să continue să continue tradiția creșterii animalelor.

Simbol sigla.png

Economic

Calitatea are prețul ei. Pentru a obține lapte de cea mai înaltă calitate, vacile sunt pășunate în anotimpurile calde și hrănite cu fân pe timpul iernii. Creșterea vacilor cere o dedicare zilnică din partea fermierilor, iar contribuția pe care fermierii o au în societate trebuie să fie reflectată de un preț corect pentru laptele pe care îl furnizează.

Consumatorul are rolul de a influența practicile agricole, practicile de procesare și practicile sociale prin deciziile pe care le ia atunci când își cheltuie banii. Alegând să cumpere brânzeturile Ținutul Călimanilor, consumatorul alege să sprijine comunitatea fermierilor zonei, răsplătindu-le eforturile cu un preț corect. Totodată, alege să sprijine bunele practici de conservare a mediului înconjurător, primind, în schimb, brânzeturi maturate savuroase, cu o aromă care spune întreaga poveste.

Suntem recunoscători și le mulțumim, pe această cale, cumpărătorilor noștri care acceptă un preț ușor mai ridicat, în schimbul unei calități de necontestat.

bottom of page