Șvaițer
Șvaițerul este, indisputabil, regele brânzeturilor din Ținutul Călimanilor, datorită mărimii roților care pot ajunge până la 120kg, tradiției și calității sale. În decursul celor minim 3 luni de maturare, petrecute în condiții controlate de temperatură și umiditate, șvaițerul dezvoltă nu doar aroma sa unică, dulceagă, ce aduce aminte de gustul alunelor, ci și găurile care l-au consacrat și pentru care este atât de ușor de recunoscut.
Istoric, șvaițerul își are originea în ținutul Emmental, din Elveția. Primele înregistrări au fost datate în 1293, dar primele consemnări ale numelui (Emmentaller) au fost făcute în 1542. La începuturi, alveolele erau considerate un semn al imperfecțiunii și erau, pe cât posibil, evitate, dar astăzi sunt marca acestui tip de brânză. Ele se datorează unei bacterii propionice (Propioni shermanii), care determină eliberarea dioxidului de carbon și a azotului, bacterie care este responsabilă și pentru formarea gustului specific al șvaițerului.
La Ținutul Călimanilor, producem șvaițer artizanal, în roți de minim 30 kg, în mod tradițional, în cazan de cupru, încălzit cu lemne.
Pentru obținerea unui șvaițer de calitate, folosim doar lapte de cea mai bună calitate, de la vaci care sunt hrănite de pe pășunile zonei, doar cu iarbă proaspătă și cu fân, fără siloz.
Șvaițerul se poate consuma ca aperitiv sau ca ingredient în diferite preparate precum sandwichurile, omleta, tarte sau preparate gratinate și este o sursă de calciu, proteine, vitamine și minerale.
Măieriș
Măierișul este o brânză semitare, din lapte nenormalizat de vacă, cu o pastă untoasă, făcută după o rețetă elvețiană care este foarte populară în Franța. Roțile de aproximativ 5 kg trec printr-o perioadă minimă de maturare de 3 luni, timp în care sunt păstrate în camere cu temperatură și umiditate controlată. La începutul perioadei, sunt întoarse și spălate zilnic cu saramură, iar mai apoi procedeul se rărește până la a fi spălate de două ori pe săptămână.
Laptele de cea mai bună calitate, obținut de la vacile care au păscut și au fost hrănite cu fân din flora de munte, este prelucrat artizanal, în cazane de cupru.
Măierișul poate fi servit ca aperitiv, feliat, dar se pretează foarte bine și la topire. Nu este foarte greu de asortat, potrivindu-se bine lângă mai orice: cartofi fierți, legume, carne, dar trebuie neapărat să vină la pachet cu un pahar de vin, o atmosferă relaxată și o vorbă bună. Este o sursă bogată de calciu, proteine și vitamina A.
Lucaciu
Lucaciu este o brânză tare, cu aromă puternică, dulce-sărată. Brânza este făcută după o rețetă elvețiană. Pe parcursul perioadei de maturare, de minim 3 luni, roțile de minim 30kg stau în încăperi cu temperatură și umiditate controlată, și sunt întoarse zilnic și spălate cu saramură.
Pentru obținerea unui produs de calitate, procesăm artizanal doar lapte de cea mai bună calitate, de la vacile din Ținutul Călimanilor care au fost hrănite doar cu iarbă proaspătă și fân, fără siloz.
Lucaciu este o brânză care poate fi servită ca aperitiv sau folosită în salate, sandwichuri, paste sau fondue și este o sursă de calciu, potasiu și fier.